
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 g cream cheese
- 50 g gula halus
- 200 g "whipping cream"
- 5 kuning telur
- 120 g tepung gandum
- 1 camca teh esen vanilla
- 5 putih telur
- 100 g gula halus
- Secubit cream of tartar (boleh ganti dengan 1 camca teh lemon jus)
- 1/2 cawan "blueberry segar" - ni saya tak letak pun..
- Panaskan oven pada suhu 150C, lenser tin spring form berukuran 9 inci dengan mentega, balut keliling bahagian bawah luar tin dengan aluminium foil .Ketepikan.
- Putar cream cheese bersama gula hingg lembut. Masukkan whipping cream dan putar lagi hingga adunan licin dan tidak berbintil2.
- Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati. Perlahankan speed, masukkan tepung gandum dan esen vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
- Dalam mangkuk yang bersih dan kering. Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus (100g) dan cream of tartar atau jus lemon, terus memutar hingga adunan kental.
- Gaul putih telur tadi ke dalam adunan cheese dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
- Tuang dalam tin dan bakar dengan kaedah "water bath" selama 90 minit. Biar kek sejuk dalam oven dengan cara merenggangkan pintu oven.
- Simpan kek dalam peti sejuk 4-5 jam sebelum dikeluarkan dari tin. Hias dengan "hiasan" blueberry di atas kek dan selebihnya gunakan kreativiti anda. Simpan dalam peti sejuk.

####ni pulak order dari kawan satu opis...kali ni buat base dari biskut oreo..harap2 kawan tu berpuas hati la ye...
Comments
Post a Comment