Kek Pisang
Oleh: Azie Kitchen
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
4 biji pisang kapas - lecek (pisang lain pun boleh aje)
� cwn gula kaster
� cwn gula perang
1 cwn minyak jagung (sy guna minyak masak aje)
4 biji telur gred A (saya guna gred B)
1sk esen vanila
� cwn kacang tanah kisar
4 biji pisang kapas - lecek (pisang lain pun boleh aje)
� cwn gula kaster
� cwn gula perang
1 cwn minyak jagung (sy guna minyak masak aje)
4 biji telur gred A (saya guna gred B)
1sk esen vanila
� cwn kacang tanah kisar
Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder
Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan.
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan.
Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.
Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula.
Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak.
Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam.
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam.
Comments
Post a Comment