SOTONG HIJAU ALA THAI
by Iza Akma SSK
original rcp ~ Chef Zaidah Mohd Noor
Bahan A :
125 ml minyak masak
1 kg sotong | dibersihkan, dibuang ekor dan pundi dakwat, potong ikut suka
500 ml santan pekat
3 batang terung panjang | dipotong panjang 2inci
1 biji lada benggala merah | dibuang biji, dipotong 8
3 tangkai daun selasih
Garam dan Gula secukup rasa
Bahan B (Kisar):
10 tangkai cili hijau | dibuang biji
1 labu bawang besar
5 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
3 tangkai akar daun ketumbar | dicuci bersih
1.5 cm halia
2 batang serai
3 helai daun limau purut
1 sudu teh belacan
2 sudu besar biji ketumbar*
1 sudu besar biji jintan manis*
1 sudu kecil biji lada putih*
1 sudu kecil biji lada hitam* |*disangai terlebih dahulu
Caranya :
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan sotong, kacau sebati dan masakkan sebentar.
Masuk santan. Apabila mendidih, masukkan terung, lada benggala dan daun selasih.
Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga terung empuk.
Sajikan bersama nasi putih.
Note :
- Jika suka, terung boleh digantikan dengan kacang panjang
by Iza Akma SSK
original rcp ~ Chef Zaidah Mohd Noor
Bahan A :
125 ml minyak masak
1 kg sotong | dibersihkan, dibuang ekor dan pundi dakwat, potong ikut suka
500 ml santan pekat
3 batang terung panjang | dipotong panjang 2inci
1 biji lada benggala merah | dibuang biji, dipotong 8
3 tangkai daun selasih
Garam dan Gula secukup rasa
Bahan B (Kisar):
10 tangkai cili hijau | dibuang biji
1 labu bawang besar
5 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
3 tangkai akar daun ketumbar | dicuci bersih
1.5 cm halia
2 batang serai
3 helai daun limau purut
1 sudu teh belacan
2 sudu besar biji ketumbar*
1 sudu besar biji jintan manis*
1 sudu kecil biji lada putih*
1 sudu kecil biji lada hitam* |*disangai terlebih dahulu
Caranya :
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan sotong, kacau sebati dan masakkan sebentar.
Masuk santan. Apabila mendidih, masukkan terung, lada benggala dan daun selasih.
Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga terung empuk.
Sajikan bersama nasi putih.
Note :
- Jika suka, terung boleh digantikan dengan kacang panjang
Comments
Post a Comment